Warning: Creating default object from empty value in /home/aquaborn/www/www/modules/mod_roknewsflash/helper.php on line 112

Warning: Creating default object from empty value in /home/aquaborn/www/www/modules/mod_roknewsflash/helper.php on line 112

Warning: Creating default object from empty value in /home/aquaborn/www/www/modules/mod_roknewsflash/helper.php on line 112

Warning: Creating default object from empty value in /home/aquaborn/www/www/modules/mod_roknewsflash/helper.php on line 112

Warning: Creating default object from empty value in /home/aquaborn/www/www/modules/mod_roknewsflash/helper.php on line 112

Пътешествия

Под северните води

 

От: Матс Фалгрен (Mats Fahlgren)

Мечтаем за пътуване във времето от векове, но това трудно може да се осъществи. Водолазите, които се гмуркат до потънали кораби, обаче, до голяма степен се доближават до тази мечта. Те се спускат надолу, право в нашето минало и се докосват до скрит досега свят, в който никой не е бил от стотици години. С малко късмет техните открития могат да променят учебниците по история.

 

Дишане под вода

Автор: Лилия Попганчева

Влязох в мътната вода на Арапя, въоръжена с всички екстри за водолазно гмуркане (scuba diving), тежащи приблизително колкото половината ми килограми. Трудно можеше да се очаква да ахна, прехласната от преживяването, но aхнах... Баналното сравнение е, че все едно си в Космоса – как се прави това сравнение от хора, които никога не са били и най-вероятно няма и да бъдат в Космоса през този си живот не знам, но сравнението се натрапва с абстрактна точност.

Следва тишина, нарушавана единствено от собственото ти шумно дишане, ускорено от адреналина, който покачва и сърдечната дейност до стойностите й по време на секс. Състоянието е трепетно. Това беше второто ми преживяване с гмуркане. Първото беше в Доминиканската република, когато осъзнах, че ми харесва да се гмуркам. Сега, когато съм се накичила с различни сертификати и многобройни гмуркания както в красиви коралови води, така и в мътни родни кътчета, мога да кажа, че съм влюбена в този спорт.

Хубавото в този спорт е и че няма нужда да се купува каквато и да било екипировка: всичко може да се наема, където има клуб или място за гмуркане. По правило и от съображения за сигурност гмуркането никога не се прави самостоятелно, а в свръзка (или група) с водач в зависимост от нивото на притежавания сертификат. Логиката е същата като в алпинизма и скалното катерене: при липсата на партньор и най-малката грешка или неизправност на екипировката може да бъде фатална.

Гмуркането за удоволствие може да се извършва с различни цели: за риболов, за посещаване и проучване на подводни пещери, потънали кораби и рифове или за опознаване на морската флора и фауна.То може да бъде също така дълбочинно или нощно. Почитателите на един вид гмуркане често пъти не харесват друг и остават лоялни към своето увлечение. Едно е общото – навлизането в толкова различна от естествената за хората среда разширява съзнанието. Добавя алтернативна сетивност, с която се сравнява може би само летенето, а гмуркачът се чувства специален и приятно замаян доста дълго след излизане на сушата.

Гмуркането е:
- за всяка възраст: от 7-70 години.
- за всеки, независимо дали може, или не може да плува
- за всички, които търсят лесен и красив спорт, който да споделят с партньора или приятелите си
- за мъже и жени, които искат да смъкнат излишните килограми и да поддържат тялото си стегнато
- за млади и стари, които обичат екстремните и нестандартни спортове
- за авантюристи, които мечтаят да разкрият тайните на подводния свят и да се докоснат (но без да ги пипат) до корали, шарени рибки и странни морски създания и да плуват с риби и акули по време на почивката си на някое топло островче в южните морета
- за хората, които искат да живеят във възторг от живота
- за всеки, който иска да се влюби

Научи се да се гмуркаш
Международните сертификати, които дават умения и разрешително за гмуркане са два: CMAS и PADI. CMAS, съкратено от Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques* (www.cmas2000.org), е най-голямото водолазно сдружение в света, създадено през 1959 г. от Жак Ив Кусто. Сертификатът на американската Професионална асоциация на инструкторите по гмуркане, или PADI (Professional Association of Diving Instructors, www.padi.com) е създаден почти десетилетие по-късно (през 1967 г.). Голяма разлика между CMAS и PADI няма. И двата сертификата са еднакво признати навсякъде по света и предлагат три сравними нива на експертност, които се постигат след курсове по теория и практика, цените и продължителността на които варират слабо в рамките на около 200-300 евро, а продължителността - около 5-10 дена. В края на всеки курс се държи теоретичен и практичен изпит, преди да се издаде съответния международен сертификат.

Клубове за гмуркане, които предлагат курсове, любителски гмуркания, както и организирани експедиции, има по цялото българско крайбрежие, а освен това начални курсове се предлагат и в някои хотели, като например в столичния “Кемпински”. Част от клубовете са организирани в Българската национална асоциация по подводна дейност (www.bnaua.org), а от миналата година клуб „Под вода“ започна да издава и тримесечното списание „Под вода“ (www.podvoda.com). В него можете да откриете подробна информация по темата за гмуркането, както и за подводна фотография, оборудване, експедиции и т.н. bm

ТОП МЕСТА ЗА ГМУРКАНЕ

ПО СВЕТА:

Bunaken National Marine Park на остров Сулавеси, Индонезия

Дахаб, Египет

Шимони, Кения

Содуана Бей, Южна Африка

Йонгала, Австралия

Козумел, Мексико

Остров Амбергриз Кайе, Белиз

Бонеър, Антилските острови

Остров Яп, Микронезия

Архипелаг Базаруто, Мозамбик

 

В БЪЛГАРИЯ:

Маслен нос, северно от Приморско, до природен парк “Ропотамо” и Змийския остров. Има фиорди, остров, дълбочина, скали, кораби и много други изненади.

Созопол. Тук ще откриете подводна гора, древна градска стена, скали и процепи, потънал кораб.

Северното Черноморие крие безброй подводни пещери и антични кораби. 

http://www.bm-businessmagazine.bg/bg/articles/%D0%94%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/708/index.html

 

 

Островна Република Палау (Island Palau)

Много хора считат, че кадифено зелените острови на архипелага Палау са най-красивите в Тихоокеанския регион. Страната се посещава годишно от 70 хил. туристи. Палау предлага на посетителите както хотели в луксозни курорти, така и мотели и бунгала. Докато повечето гости на Палау предпочитат да останат в Корор, където са повечето курорти и мотели, други избират частните бунгала на северните и южните острови. Тук има добри възможности за гмуркане, кану, каяк, разходки на сушата, риболов, летуване на палатки, пешеходен туризъм и др. Палау е едно от най-привлекателните места за леководолазите с коралови рифове, останки от Втората световна война, скрити пещери и тунели и над 60 вертикални стръмни наклона. Той е сборен пункт на 3 големи океански течения, които носят обилни хранителни запаси и голямо разнообразие на океански живот в района. Развит е спортният риболов.

Град Корор е столица и е разположен в центъра на архипелага Палау. Тук се намира и летището. На 32 км. на юг от столицата се намира най-известното място за гмуркане. Тук гмуркачите ги очакват зрелище при което ще видят стръмни стени, огромни "сини дупки" и смайващи пещери, пълни с поразяващи въображението сталактити. Наблизо са и Каменните острови, които са гордостта на Палау.

На остров Понапе (Понпей) можеш за кратко да се отделиш от гмуркането и да посетиш каменните руини на загадъчния хилядолетен град Нан Мадол, да се полюбуваш на водопада Капрохи.

В Голямото езеро на медузите на остров Еил Малк живее огромно стадо медузи, наброяващо около 2 млн. от тези създания. Тъй като за медузите няма естествени врагове, те са загубили своите парещи пипала и човек може спокойно да плува.

Остров Пелелиу е място на най-кървавите битки по време на Втората световна война. Основните атракции на острова са реликвите от войната и подводните пейзажи. Стената Пелелиу, югозападно от острова е една от най-добрите стени за гмуркане с рязък от 300 м. Около нея има множество акули, морски костенурки, огромни вкаменелости и невероятно разнообразие от риби. Белият плаж и злокобно нареченият Кървав плаж са добри места за гмуркане.

Ангаур са най-южната група от острови в Палау и привличат тази част от туристите, които предпочитат да пътуват по неутъпкания път. Това е място с едно селище и около 200 души. Селцето има пристанища на западното крайбрежие. Пристанището, което е почти затворено има толкова тихи води, че човек може да си помисли, че се намира сред голям плувен басейн. Северно от града се намира японски фар, скрит от джунглата на хълм. Той би се забелязвал много трудно, но от там гледката е прекрасна.

На острова се намира и миниатюрна дървена "шинто" гробница, разположена на северозападния бряг с красив плаж наблизо и добри условия за шнорхелинг, когато водите са спокойни. В близост се намира статуята на девствената Мери, издигната, за да предпазва от буреносното море. Будистки мемориал, който почита загиналите японски войници във войната е разположен в околността.

Кайангел представлява коралов остров, който свързва четири малки островчета оградени от избелели плажове и образуват добре защитена, водно-синя лагуна. Кораловият остров има само едно селище, което е дом на около 140 души, повечето от които живеят в ламаринени къщи. Въпреки, че Кайангел е строго традиционен, той е посещаван от туристи, които не се интересуват чак толкова от традициите тук.
   

Търсене

Реклами

Варна Дайвинг Център
Варна Дайвин Център Магазинът на "ВАРНА ДАЙВИНГ ЦЕНТЪР" ЕООД се намира в центъра на град Варна с голяма търговска площ, където се предлага най-голямото разнообразие от качествена водолазна екипировка за професионални водолази, а също и за любители на подводния спорт и подводният риболов. "ВАРНА ДАЙВИНГ ЦЕНТЪР" работи с реномирани компании от Великобритания, Австрия, Холандия, Франция, Швеция, Дания, Италия, Норвегия, САЩ и др. на утвърдени търговски марки като "Kirby Morgan", "Northern Diver", "Poseidon", "Suunto", "Apex", "Technisub", "Aqualung", "Cressi", "Seatec", "Sherwood", "Scubapro", "Soprassub", "Leaderfins" и др.
Водолазен център Средец
Водолазен център "Средец" се намира в град Китен,в началото на града и разполага с два входа,единия е от ул."Странджа" № 35 (до банка ДСК) ,и заден вход от ул. "Пирин" № 3.