Може ли да си задържам дъха под вода?

Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот photoman » Чет Авг 19, 2010 3:49 pm

Здравейте!
Преди няколко дни завърших водолазен курс и неизбежно си задавам въпроса 'Може ли да си задържам дъха под вода?'.
Наясно съм, че докато изплувам това е опасно и не бива, но докато съм на една постоянна дълбочина? Нали по този начин ще спестя въздух и ще стоя под вода по - дълго.
Предварително благодаря на отзовалите се!
photoman
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 10:06 am

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот assen » Чет Авг 19, 2010 4:41 pm

photoman написа:Преди няколко дни завърших водолазен курс и неизбежно си задавам въпроса 'Може ли да си задържам дъха под вода?'.

Трябваше да питаш инструктора си. Аз мога да ти кажа как дишам под водата, но не и правилно ли е това. Мисля, че имаше тема за дишането във форума.
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот Joro » Чет Авг 19, 2010 5:07 pm

Инструкторът ти трябва да ти е казвал, че под водата се диша нормално, без да задържаш въздуха! Няма да спестиш въздух със задържане. Плиткото дишане и задържането не са решение за икономията на въздух. Потърси темите във форума и публикациите в списанията. Темата за бързото изразходване на въздуха е много обширна. Има много материали и в интернет. Но в никакъв случай не задържай въздух!
Joro
 
Мнения: 57
Регистриран на: Пет Мар 13, 2009 2:41 pm

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот batmilko » Чет Авг 19, 2010 5:58 pm

има хора, които дишат по следната схема - 4-4-4 - 4 сек. вдишват - 4 задържат - 4 издишват...
обаче
може да ти изиграе лоша шега това
и по принцип - въздухът е за дишане - не за пестене
тъй, че си дишай нормално
CMAS*
Nitrox
Аватар
batmilko
observer
 
Мнения: 450
Регистриран на: Чет Авг 28, 2008 5:01 pm

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот scuba » Чет Авг 19, 2010 10:04 pm

Пич.. слушай бай ти Миле... :-) Както казва един наш човек: "той е е пил вода от правилния извор". Само да променя че не е 4х4х4, а 4х4х4х4
4 сек вдишваш
4 сек апнея
4 сек издишваш
4 сек апнея
Сигурен съм, че ще има много хора, които ще ме наплюят за този съвет... вярвай ми бачка.. Идеята не е толкова да задържаш въздух, колкото да имаш равномерно дишане. Въздуха е за дишане. Правилното дишане обаче е друга тема...
CMAS Diver ***
Аватар
scuba
 
Мнения: 2303
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 11:06 am

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот gre6nik » Пет Авг 20, 2010 9:29 am

Този начин на дишане който споменаха по-горе - 4Х4Х4Х4 е йогийска техника от Пранаяма - води до успояване на пулса ...
Това което ми е казвал инструктора - дъха не се задържа.
Това което съм прочел тук-там - задържа се НО СЛЕД ИЗДИШВАНЕ. Последователност: вдишване, издишване, пауза (задържане). За тази последователност обаче трябва да имаш голямо доверие на екипировката си :) - да си сигурен че като дойде момента на вдишване ще ти пусне въздух защото е кофти да стане засечка а ти да си с пориви за вдишване.
Аз преди да изкарам курсовете си бях само апнеист като гмурих на апнея до 15 метра и сега като се замисля - все още подводното ми време прекарано на апнея май е повече от това на скуба :)
Теоретично - ако не променяш дълбочината нагоре (изплуване) - няма да си причиниш баротравма на белите дробове, но има и други минуси свързани със задържане на дишането - натрупване на въглероден двуокис, умора и др които ликвидират плюсовете от спестения въздух.
Съвета ми е - дишай си бавно, дълбоко и ритмично - да нямаш ядове :)
Живота не се мери с броя на вдишванията а с миговете които спират дъха ти - сентенцията е на Джордж Гарлин - но ми харесва :)

http://iqtest.bg/ref.php?cid=802
Аватар
gre6nik
повдигач
 
Мнения: 251
Регистриран на: Чет Яну 21, 2010 12:50 pm
Местоположение: гр. Айтос

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот assen » Пет Авг 20, 2010 9:37 am

gre6nik написа:...Последователност: вдишване, издишване, пауза (задържане)...


Това е до колкото знам нормалният цикъл на дишане на спокоен човек на земята. Под водата паузата е след вдишване, а не след издишване.
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот H2O » Пет Авг 20, 2010 12:31 pm

На начинаещите казваме да дишат постоянно и да не задържат дъха дори когато регулатора е извън устата, за да не стане баротравма на дробовете при изплуване. Как да им обясним за правилно и безопасно дишане като те нямат още усет за плаваемост, дълбочина, и т.н.? Най-безопасно е просто да не спират да дишат (но не и най-ефективно). Иначе истината е малко по-обширна... ;-)

Хората като се успокоят и добият усет във водата почват по естествен път да правят паузи между вдишването и издишване. Като, забележете, това не е задържане на дъха, защото не се затварят дихателните пътища и въздуха е свободен да си излезе ако почне да се разширява случайно (макар че при хора с усет под водата няма случайни изплувания или потапяния). Като се прави пауза след вдишване даваме възможност на газообмена в дробовете да се задейства ефективно и използваме оптимално кислорода във въздуха. Също така това стабилизира плаваемостта ни (с постоянно и дълбоко дишане/издишване сме като йо-йо във водата). По принцип балансирането към неутрална плаваемост на дадена дълбочина (при нормални условия) се прави така че с нормално количество въздух в дробовете да сме неутрални. Съответно при издишване има естествена нужда да се вдиша почти веднага, иначе тръгваме надолу. И обратното - след вдишването няма нужда да се издиша веднага, тъй като не се изпитва физиолигическа нужда а и плаваемостта ни е точно там където се чувстваме комфортно. За вдигане нагоре се поема просто по-дълбока глътка въздух и почваме бавничко да издишваме при изплуването. Трябва да стане рефлекс това при всякакво изплуване да се издишва бавно без да го мислим! :older:

Иначе има някой тънки разлики в дишането на различните дълбочини, както и при плуване. На по-плиткото дребни промени в дълбочината имат голям ефект върху плаваемостта ни и съответно налагат по-прецизен контрол на дишането. При цикъла издишване-вдишване се създава известна отрицателна плаваемост, която трябва да се неутрализира някак. При плуване, това е лесно - просто инстиктивно променяме ъгъла на атака спрямо водата и готово. Ако стоим на едно място се налага друга техника, а именно - поемаме малко по-дълбока глътка въздух от това което ни трябва за неутрална плаваемост, задържаме 1-2 секунди и издишваме малко от нея до нивото за неутрална плаваемост. Този въздух не е употребен оптимално, но пък не е много и печелим това че си седим заковани (почти) във водата.

Но това вече е обяснение за напреднали! Един начинаещ си има достатъчно други проблеми на главата и не го занимаваме с такива тънкости...

Абе в крайна сметка... такива неща не се научават във форумна среда, а с практика във водна. Просто следващия път като се гмуркате с някой опитен водолаз, обърнете внимание как диша той. Аз като гмуря с някой "напреднал", който диша учестено (то се чува и без да го гледам), го слагам на дъното и правим малко йога, за да успокои дишането. Няма смисъл да продължаваме спускането ако тъй ще си издуха бутилката два пъти по-бързо от нормалното! :ugeek:
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот climberche » Пет Авг 20, 2010 4:38 pm

photoman ,

Принципно както споменаха колегите - въздухът е за дишане, няма никакъв смисъл да го пестиш - там от където го взимаш, има още много :)
След 10-15 или 20 спускания сам ще установиш какво е правилното темпо за дишане при теб.
Само обърни внимание на следното - ако след излизане от водата(може да се появи и по време на спускането) те боли главата - значи си икономисвал от въздуха, което не е добре.

Поздрави :)
Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки.

https://www.facebook.com/groups/56623838751/

Инструктор NAUI №54379
Аватар
climberche
икрелаз
 
Мнения: 177
Регистриран на: Сря Яну 07, 2009 3:49 pm
Местоположение: Sofia

Re: Може ли да си задържам дъха под вода?

Мнениеот Simeon Gatev » Пет Авг 20, 2010 9:03 pm

Единственото правилно дишане под вода е в съотношение две към едно- вдишваш за 3-4 секунди, издишваш за 6-7. Т.е. издишването е два пъти по-дълго от вдишването. Никакво задържане. Всичко останало е неправилно.
Учете се правилно от самото начало защото после навиците се поправят доста трудно.
И точно заради правилния метаболизъм не се задържа, а не обратното както пишеше някъде по-нагоре.
За пребалансирането с обема на дробовете- това е съвсем друго нещо и няма отношение към правилното дишане.
Аватар
Simeon Gatev
 
Мнения: 226
Регистриран на: Пон Авг 11, 2008 9:15 am

Следваща

Назад към Водолазна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron