Случай на кислородна токсичност

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот paunoff » Сря Апр 21, 2010 1:28 pm

paunoff написа:
H2O написа:...Миналото лято имаше няколко загинали на Арапя, мисля че Юли месец беше. При бурно море дете и баща му попадат в зоната на разбиващите се вълни. Двама добри плувци скачат да ги спасяват (без да помислят за риска). По чудо спасяват детето, но бащата и двамата спасители се удавят. Крайният брой загинали - трима! Геройство или лудост? Ти би ли скочил ако знаеше, че отиваш на почти сигурна смърт и шанса да спасиш човека е минимален? :roll:

Ти не знам от базата на какъв опит говориш, но аз три пъти съм спасявал водолази от удавяне. Известен риск съм поемал, но никога и прекален! Стига си се бил в гърдите какъв си велик и колко добре познаваш "правилата". Повярвай ми, когато нещата се оплескат здраво, правила няма!

И като не искаш да ядеш ***** тук, защо въобще се обаждаш? Май само си приказваш врели-некипели заради занимавката, мен ако питаш! :dontknow:


Запознат ли си в дълбочина с подробностите относно трагедията, която толкова нелепо даваш за пример. Познаваш ли някой от загиналите ДОСТОЙНИ МЪЖЕ, които аз ще нарека с простичката дума ГЕРОИ?Явно няма да получа отговор на въпроса си, нито да прочета извинение, относно неудачния пример и подигравката със светлата памет на едни ДОСТОЙНИ МЪЖЕ, затова ще напиша това, което исках да кажа вчера, но по една или друга причина не го направих.

Ето малко медийна информация относно ТРАГЕДИЯТА в Арапя миналата години от която всеки може да си извлече конкретни изводи:

http://www.standartnews.com/news/detail ... 0%A2%D0%95

Познавах Иван, имах възможност да почерпя информация не само от медиите, но и от други хора, които също имаха честа да го познават. За мен той не е луд. Той е ГЕРОЙ. ГЕРОИ са и другите двама загинали – единия в опит да спаси собственото си дете, а другия да извърши гражданския си дълг на МЪЖ и ДОСТОЕН БЪЛГАРИН. Това не е било лудост. Не е било лоша преценка или липса на опит. Било е борба на изтощение в която природата печели, достойните плащат най-високата цена. Затова няма да позволя на никого да се подиграва с тяхната светла памет и да ги дава за нелепи сравнения в защита на собствената си нерешителност, неопитност и страх.

Аз съм много далеко от техникъл дайвинга, но съм млад обучаващ се водолаз, който иска да има пълно доверие в инструктора си, както и въобще в партньора си по дайвинг. В същото време съм сертифициран воден спасител към БЧК. Не знам как е във водолазното спасяване, но във „обикновеното” водно спасяване съществуват ясни техники за подход към давещия се, техники за захват и освобождаване от захват. На същите се набляга повече и се държи повече, отколкото на теоретичната подготовка. В последствие всеки практикуващ воден спасител е длъжен постоянно да усъвършенства своите умения. В този ред на мисли размера и физическите възможности на давещия се не са определящи и нямат почти никакво значение относно техниката и последователността на неговото спасяване.

За оценка и управление на риска можем да си говорим с часове, но смятам, че не е нужно, защото това е в областта на теоретиците. Оценката на риска в една реална ситуация в която умират хора се извършва в рамките на части от секундата. Време необходимо да активира невроните в мозъка, които да предизвикат действие. Истинския спасител действа и после мисли. ИСТИНСКИЯ СПАСИТЕЛ използва и най-минималния шанс за спасение на давещия се. ИСТИНСКИЯ ПРОФЕСИОНАЛИСТ също. Затова той се нарича така. Той го прави защото е ДЛЪЖЕН, защото за това е бил ОБУЧЕН, защото му е гласувано ДОВЕРИЕ, защото бедстващ има НУЖДА, защото така се НАЛАГА и защото така изисква човешкия МОРАЛ . За нерешителните и много мислещите „професионалисти” и „инструктори” има специален член в НПК, който формулира престъпната небрежност, бездействие и безхаберие.

Какво бих направил аз в ситуацията на Арапя? Влизам и изпълнявам дълга си на спасител, на човек и на достоен мъж, такъв какъвто искам да бъда и какъвто искам да бъда запомнен.
Какво не бих направил? Не бих се гмуркал с човек, който първо ще ме чака да загубя съзнание и да се удавя, а после да ме спасява. Не благодаря! Слава Богу, че във високо рисковите ситуации около мен винаги е имало истински професионалисти на които мога да разчитам безрезервно.
Аватар
paunoff
Първо предупреждение
 
Мнения: 53
Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 9:59 am

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот assen » Чет Апр 22, 2010 9:59 am

Другата част о темата търсете тук: Газове за и против. He, O, N, DIR, AntiDIR и още нещо.
Моля пишете само по темата.
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот H2O » Чет Апр 22, 2010 2:48 pm

Паунов 2, съжалявам, че съм те засегнал. Примерът горе беше просто за размисъл с отворени въпроси. Чул бях това преди време от хора, които познават жертвите, но това беше отдавна. Така че някои детайли съм позабравил, но историята е в общи линии вярна - спасителите стават жертви, което беше и идеята на примера.

За останалото не желая да коментирам. Подходът с удавника не съм го измислил аз, ами се е описан подробно в учебника на ПАДИ за спасители водолази (и в други съм го виждал). Такова е официалното им становище - ако е твърде рисково, по-добре не приближавай.

А относно небрежността и прочее, недей да говориш за нещо, което не разбираш! В никой закон не съществува задължение да спасяваш някого когато ти не си директен причинител на състоянието му и той не ти е платил пари с очакване да се грижиш за него, особено когато съществува реален риск за здравето ти. Отношението инструктор-курсист е малко различно (за него не сме говорили в обсъждането). Задължение има когато са платени пари за услуги и съществува ясно очакване за дадени действия които са общоприети в съответната индустрия. Но как да е... да не задълбаваме в друга тема.
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот nekromant » Чет Май 27, 2010 2:05 pm

"от Vlado Yavachev » Вто Апр 13, 2010 5:25 pm
H2O написа:...При всички положения важно е преди да се впуснеш да спасяваш някой гърчещ се колега е да погледнеш на каква дълбочина си и какво дишаш, защото може да си следващия.

Това е последното нещо което трябва да ти мине през ум да направиш."

Здравейте колеги,
Както се оказва аз явно нямам нужните знания, за да коментирам мненията на знаещите, за това само ще питам с цел самообразоване.
Дълго време бях изпратен на принудителен размисъл, та в главата ми се върти следния въпрос:
Да разгледаме реален случай на гмуркане от 2-ма водолаза, с предварително миксирана газова смес за съответната, планирана дълбочина на дайва (не се гмуркат на въздух).Спускат се до потънал кораб лежащ на полегато дъно с разлика от няколко десетки метра или по отвесен/стръмен скален риф при същите условия.
Допълнително условие към задачата е, нашите герои да не са на „една ръка разтояние”

(Ако ми е на една ръка разтояние и почне да конвулсира, много ясно че ще го сграбча преди да преценявам другото. Но при други обстоятелства, където първите няколко секунди не променят нищо, по-правилно е да хвърля един поглед на обстановката.)

„първите няколко секунди не променят нищо”-не го разбирам като твърдение, мен са ме учили, че в подобна ситуация всяка секунда е от значение, така че не го включвам към условието на задачата.

И така, водолазите се гмуркат на дълбочина X, като използват газова смес за максимална дълбочина X. Водолаз 2, забелязва симптоми на кислородна токсичност при водолаз 1. Кой е правилния начин на действие в случая:
1. Водолаз 1, започва да потъва (доктор Шопов може да ви обясни защо).
Според H2O:
Дистанцията м/у водолазите е по-голяма от „една ръка разтояние” => първите няколко секунди не променят нищо, Водолаз 2 проверява на каква дълбочина е и какво диша защото може да е следващия, за което губи няколко секунди остановявайки,че е на дълбочина X и диша съответната газова смес за тази дълбочина, а Водолаз 1 е вече на дълбочина X+Y. От този момент Водолаз 2, преценя риска (губейки още време), , дали да се впусне на дълбочина да ДОГОНИ приятеля си (което отнема още време) и би го достигнал на дълбочина X+Y+Z, на която ppO2 на кислорода от газовата смес която диша е драстично голямо.

2. Водолаз 1, започва да потъва (доктор Шопов може да ви обясни защо).
Според Владо Явашев:
Водолаз 2 знае още от курса за начално водолазно ниво, че максималната допустима граница на ppO2 във вода е 1.4, но тя е унифицирана, за всеки човек максималното ppO2 е различно и се влияе от много фактори. Без да мисли, знае, че ако Водолаз 1 потъва и той губи секунди, бедстащия ще увеличи дълбочината си, при догонването ще увеличи още ppO2 от газовата смес която диша което може да е пагубно и за двамата. Така, че Водолаз 2, по най-бързия начин достига Водолаз 1,като са на дълбочина X+Y или X+U където X+U<X+Y и се отправят с нормална скорост към дълбочина осъгуряваща безопасна стойност на ppO2 и за двамата. Водолаз 2 започва тази маневра разчитайки на по високата си граница на ppO2 в случая, защото и двамата дишат една и съща газова смес на една и съща дълбочина.

Това са идеализирани случаи, но ако някъде съм допуснал грешка, моля простете невежеството ми и бъдете така добри да ми я посочите.
Благодаря г-н Мелкониян, че за пореден път простихте прегрешенията ми и ме допуснахте да бъда част от водолазното общество в България, имате моя най-дълбок и сърдечен ПОКЛОН!
Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...
Аватар
nekromant
Първо предупреждение
 
Мнения: 284
Регистриран на: Вто Юли 29, 2008 11:26 pm

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот Vlado_Vekov » Вто Юли 27, 2010 11:00 am

Владо Явашев и Nekromant са способни и квалифицарани водолази! Съветвам да ги слушате, а не да пишете.
Underwater videographer
Vlado_Vekov
 
Мнения: 27
Регистриран на: Чет Сеп 03, 2009 8:12 pm

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот scuba » Вто Юли 27, 2010 1:08 pm

Vlado_Vekov написа:Владо Явашев и Nekromant са способни и квалифицарани водолази! Съветвам да ги слушате, а не да пишете.

Че кой го е оспорвал?
CMAS Diver ***
Аватар
scuba
 
Мнения: 2303
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 11:06 am

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот H2O » Вто Юли 27, 2010 3:01 pm

Vlado_Vekov написа:Владо Явашев и Nekromant са способни и квалифицарани водолази! Съветвам да ги слушате, а не да пишете.

:downdown: :downdown: :downdown: :downdown: :downdown:

[Mod.Edit] Моля без ирония.
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Случай на кислородна токсичност

Мнениеот milen » Пет Юли 30, 2010 12:24 am

ние предпо4итаме да водолазим
па вие ако искате си слушаите проповеди
:lol:
Аватар
milen
Дарт Вейдър
 
Мнения: 704
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 10:38 pm

Предишна

Назад към Водолазна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron