Чист кислород?

Чист кислород?

Мнениеот deep_blue » Сря Апр 07, 2010 1:19 am

От къде може да се купи малка бутилка с кислород за дишане за първа помощ в случай, че някой хване DCI?

11. Темите да бъдат със заглавия, подсказващи съдържанието им, да бъдат написани без правописни грешки и без главни букви.
deep_blue
 
Мнения: 54
Регистриран на: Пон Мар 29, 2010 1:05 am
Местоположение: София

Re: Чист кислород?

Мнениеот shopov » Сря Апр 07, 2010 10:45 pm

Колега, виждам, че спецовете в техниката от форума засега не ти отговарят и затова аз ти давам едно предложение. Не зная дали е най-изгодно, но аз съм купувал няколко кислодорни бутилки от 2 до 8 литра с редуктори от складовете продаващи медицинска апаратура. Според мен има само един проблем, че там те се продават със силиконови маски за дишане на кислодода, а това не е особено ефективно, защото така процентното съдържание на кислорода в двишваната смес намалява. (а целта е да се диша 100% кислород). Но на тези шишета може да се монтира втора степен с невъзвръщаема клапа (водолазен автомат), така че да се диша чист кислород. Първият вариянт (със силиконовата маска) може да се използва при хора в безсъзнание, при които акта на дишане е неконтролиран. В страната има много фирми за доставка на медицинска апаратура, затова не ти посочвам конкретна, защото лесно можеш да намериш информация в Интернет: за адреси, оферти и т.нт.
Но накрая искам искренно да те поздравя, че си "узрял" за идеята, че е много необходимо на мястото на спускане да има кислородна бутилка. Приканвам и останалите колеги, които нямат такива, да си помислят за безопасността на спусканията и ако не са направили този "разход" да го направят своевременно. Това може да се окаже най-разумната им покупка в живота.
Аватар
shopov
 
Мнения: 137
Регистриран на: Пон Окт 19, 2009 10:39 pm
Местоположение: Варна

Re: Чист кислород?

Мнениеот H2O » Чет Апр 08, 2010 2:06 am

Доки е баш майстора по тази част и отговорът му е изчерпателен! Слушай него ако ти трябва да си направиш кислороден комплект за спешни случаи. Алтернативно, можеш да закупиш от DAN кислороден комплект за около 400 евра (те не правят печалба от него). Ако обаче решиш да се занимаваш с технически спускания, имай в предвид че бутилката с кислород ще ти е стандартна част от екипировката. Това е една причина техничарите да използват по-големи декомпресионни бутилки отколкото са им нужни. Деко бутилката ти е дефакто и кислородна бутилка за спешни случаи на повърхността (хора в съзнание само), която като бонус позволява и рекомпресия във водата при необходимост. :older:
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Чист кислород?

Мнениеот deep_blue » Чет Апр 08, 2010 10:36 am

Благодаря за изчерпателните отговори. Още съм начинаещ и все още несертифициран OWD, но предпочитам да инвестирам в оборудване, което е необходимост. В случая не съм правил финални спускания на 18 метра и не знам дали организма ми ще реагира нормално, а също така не знам дали инструкторите ще имат кислород под ръка. За в бъдеще мисля, че една малка бутилка с чист кислород налична като стандартен елемент от оборудването ми може да се окаже много полезна ако някой изпадне в беда.
deep_blue
 
Мнения: 54
Регистриран на: Пон Мар 29, 2010 1:05 am
Местоположение: София

Re: Чист кислород?

Мнениеот H2O » Чет Апр 08, 2010 5:11 pm

Защо смяташ, че организмът ти няма да реагира нормално? Имаш ли доказано незатворена клапа на междусърдието, история на ДКБ, лоша физическа форма, тежко заболяване на пулмонарната или кръвоносната система, или някой друг рисков фактор? На 18м трябва доста да се потруди един нормален човек, за да закесони (например да кисне на самото дъно едно 70 минути като бачка солидно и после да се изстреля към повърхността като ракета). За сведение, бездекомпресионният лимит на 18м е 56минути (по таблицата на ПАДИ, която е по-консервативна от военноморските). Бас държа, че ще си много далеч от закесоняването при тези параметри. Аз не бих се притеснявал особено на твое място.
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm


Назад към Водолазна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron