За неходилите там (другите да не си правят труда да четат):
Корабът е лесно достъпен от брега. Мъкненето не е много. Намера се точно пред един скалист бурун на 2400 м по пътя северно от с. Варвара. Буруна се познава по това, че точно там има недостроен обект. Не го знам какъв е. Елкиновите координати са верни в общи линии като гледам къде попадат в Гугъла (42° 8.61*N / 27° 53.73*E). При влизане от брега първоначално се плува над терен с дълбочина 2,5-3,5 метра видимо като в един момент вертикално пропада на 11,5м. Малко след това се надига до 7 и нещо, виждат се няколко ламарини по дъното и "пишката" на Сафак изниква пред очите ни. По-голямата част от кораба се намира на 12-13м дълбочина (обикаляйки наоколо лесно се стига до 18,5м интересен терен). От него почти нищо не е останало - само малко желязо и тук там по някоя счупена фаянсова плочка. Не съм се ровил из нета за да разбера каква му е съдбата, но като гледам как е ошушкан ми се струва, че доста народ е снабдил с плочки за банята и желязо за скрап. Другото е да има тайно местенце където са двигателят и котела му. Тях не вярвам вълнението да разбие.
Снимките по-долу са кофти, защото бях объркал нещо като снимах и станаха на боза.