Дървен кораб 1,5/2 мили (северо) източно от Царево

потънали кораби, самолети и координати

Дървен кораб 1,5/2 мили (северо) източно от Царево

Мнениеот assen » Нед Юни 19, 2011 11:06 pm

За два последователни дни се получи информация, за откриване на потънал дървен кораб пред Царево. Предоставям информацията по ред на номерата:

BSTD ОТКРИ ПОТЪНАЛ ОБЕКТ НА 1.5 МИЛИ СЕВЕРО-ИЗТОЧНО ОТ ЦАРЕВО

На 10 Юни 2011 в рамките на съвместен проект на фондация "BSTD" и Центъра за подводна археология за локализиране и обследване на потъналите антични и средновековни обекти край българското черноморско крайбрежие бе локализиран на дълбочина 52 метра потънал дървен кораб.
Изображение
Дължината на обекта е около 40 метра. Максималната широчина на обекта е 8-10 метра.Максималната височина от грунта до палубата е 2 метра. Видими са бордове над палубата. Корпусът е в добро състояние, умерено обрасъл. Липсва рубка или надстройка, както и кърмата на кораба. Налични са две двуроги адмиралтейски котви.

Изказваме благодарност на Илия Манчев, Явор Паунов, Eveline Verdier и Димитър Сапаревски.
BSTD изказва специална благодарност на Георги капитан на РК "Приятел".

Източник Фейсбук: Diving Bg DivingMagazine, където може да видите повече снимки.

Следващата порция информация постъпи тук от Нетрутбг, в темата за Паскал Бернабе 2011.

netrootbg написа:Днес 19-ти юни 2011г. беше осъществено спускане до нов за нашето черноморие обект. Дървен кораб тип фрегата намиращ се на 2 мили източно от Царево. Корабът се намира на 51-52 метра дълбочина. Изцяло е запазен килщокът и части от киловите ребра, които са си на местата. Останалата част от кораба е разпиляна от морето в близост в правоъгълник с приблизителни размери 40х20 метра. В този квадрат бяха намерени детайли от мачтата и от палубният дек. Беше намерен рулят на кораба. Бяха осъществени няколко спускания с учебна цел при силно дънно течение. Спусканията бяха с участието на инструктор Паскал Бернабе заедно с 4 курсисти и екип на Техникъл Дайвинг България. Координаите на кораба бяха любезно предоставени от Георги Пейчев, собственик на РК "Приятел". На този кораб преди 1 година е осъществено спускане от Стамен Стаменов от Пловдив, вероятно и негов откривател. Техникъл Дайвинг България любезно предоставя на всички квалифицирани за тази дълбочина водолази координатите на потъналият кораб: N42'11,456 ; E027'52,666. След няколко дни ще бъдат предоставени и координатите на откритият миналата година потънал кораб край Созопол. В момента се осъществава обезопасяване и маркиране на потъналият съд.


________________________________________________

Едно голямо БРАВО :th_up:
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот Mitko » Пон Юни 20, 2011 12:36 am

:downdown: Евала!
CMAS*
Deco Pro Technical Diver
Аватар
Mitko
 
Мнения: 242
Регистриран на: Пет Авг 06, 2010 3:51 pm

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот H2O » Пон Юни 20, 2011 6:51 am

netrootbg написа:Координаите на кораба бяха любезно предоставени от Георги Пейчев, собственик на РК "Приятел". На този кораб преди 1 година е осъществено спускане от Стамен Стаменов от Пловдив, вероятно и негов откривател. Техникъл Дайвинг България любезно предоставя на всички квалифицирани за тази дълбочина водолази координатите на потъналият кораб: N42'11,456 ; E027'52,666. След няколко дни ще бъдат предоставени и координатите на откритият миналата година потънал кораб край Созопол.

Наистина неочаквана изненада от страна на ТДБ!

В спелеологичното общество у нас от дълги години всяка новооткрита пещера се картира и обследва подробно. Всички данни заедно с местоположението се публикуват. Тази практика спомага за развитието на изследователската и рекреативна дейност у нас. Има понякога спорове, конкуренция, интриги и прочее, но в крайна сметка спортът им се развива и всички са съгласни че е в полза на обществото да се споделя природата, да се пази и уважава от всички. Морето и откритията е най-правилно по същият начин да се споделят, като разбира се отдаде необходимият респект на откривателите. Необходимо е да има и яснота в закона, който да дава право на любителите на подводния спорт да посещават свободно всички обекти, като в същото време предотвратява посегателствата въху подводното ни културно наследство чрез строги санкции и контрол над вандалите.

В случаят ТДБ демонстрира лидершип като се разграничи от дългогодиншната порочна практика в нашет водолазно общество да се пазят в тайна местоположението на обектите. Дано това тяхно действие да постави началото на една положителна промяна и развитие на подводната дейност у нас. Дай боже някой ден да има един истински алманах на потъналите кораби у нас с история, снимки, карти и скици, описание, и точно местоположение както е в повечето места по света. Дай боже България да стане една желана дестинация с развито водолазно общество и богат набор от интересни обекти за посещаване!

Не знам дали в близко бъдеще ще имам възможност да посетя новооткритите обекти, но се радвам, че благодарение на усилията на ТДБ тези обекти са вече известни и който има желание и възможност може да отиде. Би било много интересно ако по-нататък някой заинтересован поетител напише по-подробно описание на обекта и скицаира мястото за гмуркане.

Аз нямам какво друго да кажа, освен браво и респект. :downdown:
Аватар
H2O
 
Мнения: 920
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот netrootbg » Пон Юни 20, 2011 10:22 am

Поставили сме си за цел да се публикуват всички новооткрити места и обекти. Няма смисъл да се крият координатите. В момента върви подготовката на сайта ни. В него ще има специална секция с координати на интересни обекти. Доста голяма част от тях никога не са били публикувани.

H2O написа:Не знам дали в близко бъдеще ще имам възможност да посетя новооткритите обекти, но се радвам, че благодарение на усилията на ТДБ тези обекти са вече известни и който има желание и възможност може да отиде. Би било много интересно ако по-нататък някой заинтересован поетител напише по-подробно описание на обекта и скицаира мястото за гмуркане.

Вчера основно внимание се обръщаше на курсистите и нямаше възможност да се разгледа по - внимателно. В съвсем скоро време ще направим едно по продължително посещение за което ще пиша тук. Ще се постарая да имаме и снимков материал.
netrootbg
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 26, 2009 7:12 pm

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот ddevilco » Пон Юни 20, 2011 7:14 pm

Няма да е лошо да има и снимки, все пак първите които бяха на този кораб си сложиха снимките :) Координатите не са много точни между другото
Поздрави
ddevilco
 
Мнения: 141
Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 4:34 am

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот netrootbg » Пон Юни 20, 2011 7:33 pm

Снимки нямаше как да бъдат направени понеже заради силното течение и бурното море операторите не успяха да се спуснат до кораба. Ще направим допълнително посещение в близко бъдеще. Координатите са абсолютно точни. Имаше даже куриозен случай. Тежестта за въжето по което да се спускат и излизат водолазите беше паднала вътре в кораба. Ако трябва да сме точни, първият който е бил и е откривател на този кораб също няма снимки ;).
netrootbg
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 26, 2009 7:12 pm

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот assen » Пон Юни 20, 2011 7:58 pm

Т.е. този кораб от тази тема е същия от Нов потънал обект пред Царево? Ако е така, да свържа двете, за да не се разделят мненията.

Още един въпрос:

Според статията, от която копирах мат'ряла за този кораб БСТД са го открили, а според Нетруд и ТДБ, вероятният откривател е Стамен Стаменов от ВЦ Арапя и това се е случило миналата година.

Това е за протокола, т.е. ако са един и същ кораб да не стане объквация като свързвам темите. Все пак трябва да има някаквъ обяснение за това.

п.п. Хора не се стискайте, а вадете корабите от джобовете ;)
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот ddevilco » Пон Юни 20, 2011 8:23 pm

Според мен откривател е този който има доказателство за това! BSTD първи съобщиха за този кораб, както и изразиха специалните благодарности към капитана който е направил закачката. От тук нататък нещата мисля са ясни откъде сте взели координатите...
Да Асене, става въпрос за същият кораб.
ddevilco
 
Мнения: 141
Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 4:34 am

Re: Дървен кораб 2 мили източно от Царево

Мнениеот netrootbg » Пон Юни 20, 2011 8:34 pm

Предполагам е същият кораб, но не мога да съм сигурен понеже BSTD не са предоставили координатите на които са слезли.
ddevilco координатите на точката която съм публикувал ги имаме от миналата година. Имаме си причина да не ги посетим по - рано. За твое съжаление откривател и първи посетил кораба е Стамен Стаменов. Не мога да говоря от негово име и да споделя защо не го е обявил тук. Все пак съществува живот и извън форумите. Аз мога да говоря само за нещата на които съм присъствал. Иначе аз още вчера съм си написал от къде имаме координатите и кой е потвърдил за наличието на кораб на това място.
netrootbg
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 26, 2009 7:12 pm

Re: Дървен кораб 1,5/2 мили (северо) източно от Царево

Мнениеот assen » Вто Юни 21, 2011 9:41 am

Темата е обновена. Стана ясно, че става въпрос за един и същи кораб. Информацията е подредена по ред на появяването и в нета.
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна


Назад към Wreck - Потънали кораби

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron