Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

потънали кораби, самолети и координати

Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот vtodorova66 » Вто Сеп 14, 2010 12:31 am

През юли 2010 Институтът по океанология към БАН локализира при сонарни изследвания на дъното неизвестен потънал обект на дълбочина 32 м пред Варна. В края на миналата седмица (докато във форума се вихри ожесточена крамола C-34 vs. UB серия I) съвместна научно-изследователска експедиция между Военноморския музей, Щаба на военноморските сили, Военноморска база – Варна и водолазния клуб “Friends and diving” идентифицира обекта като руски боен кораб "Лейтенант Пущин" потънал по време на Първата световна война.
Честито на всички!
Дано няма скандали и този път... и дай Боже скоро да видим и ние!

Повече може да се прочете и види тук:
http://dnevnik.bg/morski/2010/09/13/959789_fotogaleriia_ostanki_ot_ruski_voenen_korab_na_morskoto/
http://www.moreto.net/novini.php?n=100822
http://bulphoto.com/events/21988/
http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=3582&table=drugi_temi&sluchai=1

И още много - питайте Google.
vtodorova66
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Авг 30, 2010 1:07 pm

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот assen » Вто Сеп 14, 2010 9:33 am

:downdown:
Бравос на института. "Феодалните старчета" са свършили добра работа :) Нов рек и нови попълнения за военоморския музей :)

п.п. Оръдието доста добре изглежда, ако го почистят ще почне и да пуца сигурно :)

Изображение
На снимката: 75-мм кърмово оръдие от потопения на 25 февруари 1916 г. в български териториални води ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин” е едно от най-масовите, използвани във флота на Руската империя. Документацията за неговото производство е закупена през 1891 г. от френската фирма „Кане”.
Тези оръдия са приети за производство само за нуждите на Морското ведомство.
75-мм оръдие става основна продукция за Обуховския и за Пермския завод в Русия. Към 1 май 1901 г. в Обуховския стоманолеярен завод вече са произведени 234 броя. Изваденото оръдие от „Лейтенант Пущин” е произведено в Обуховския завод и е от първата серия, защото номерът, изписан на заводската табела, е 21. Показаните добри показатели както по време на различни учения, така и по време на Първата световна война, е причината това оръдие да се произвежда до 1922 г. То остава на въоръжение във Военноморския флот на СССР и към 22 юни 1941 г. на различни кораби все още има 69 такива оръдия. Част от тях са преустроени като зенитни.
До 1905 г. за стрелба с това оръдие са използвани само бронебойни снаряди с тегло 4,9 кг. На дистанция от 915 метра те са пробивали 117 мм броня. По-късно са приети на въоръжение и други снаряди. При стрелба с бронебоен снаряд далекобойността достига до 6405 метра, а при стрелба с фугасен снаряд – 7869 метра. Най-голяма дистанция на стрелбата се получава при употребата на зенитен снаряд – 8967 метра.
Теглото на оръдието, заедно с щита с дебелина 19 мм е 2555 кг.


Също мат'рял за четене в maritime.bg (снимките са от там): "Лейтенант Пущин" - Втората българска морска победа
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот assen » Вто Сеп 14, 2010 10:17 am

Филмче от експедицията може да се гледа в dnes.bg:
Изображение
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот H2O » Вто Сеп 14, 2010 10:31 am

Браво на Института, ВМС, и Приятелите за находката и добре свършената работа. Наистина е кораб с интересна история. :downdown:

По принцип съм твърдо против това да се вадят експонати от потаналите кораби, но предвод това че кораба е разцепен а и след като дойдат руснаците оръдие нямаше да има така и иначе, добре са направили хората че са го изкарали. По-добре в музея отколкото в нечия частна колекция... :th_up:

В едната от статиите се споменава нещо за Женевската конвенция и военните гробници. Предлагам да обсъдим това в отдела тема, че да не спамим тази темица... :)
Аватар
H2O
 
Мнения: 920
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот assen » Вто Сеп 14, 2010 10:43 am

Абе нашите да не се изпедалчят и да им го "подарят" оръдието. Баси. Все пак сме били във война тогава :twisted: Дано поне в това отношение правителството ни да не е такава **** като предните.
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот assen » Вто Сеп 14, 2010 12:24 pm

"Хотелось бы отметить и ещё одну находку, сделанную болгарскими дайверами, имеющую прямое отношение к истории России и российского флота и требующую отдельного внимания нашего государства, - подчеркнул Богданов. - Около месяца назад у берегов Болгарии в районе Варны найдены фрагменты русского миноносца времён Первой мировой войны "Лейтенант Пущин", который погиб от подрыва на мине в 1916 году. По имеющимся данным, болгарским дайверам удалось не только расчистить название на борту корабля, но и поднять одно из его орудий. Когда мы получили информацию об этой находке, благодаря большим усилиям известного военного историка, писателя Константина Стрельбицкого, удалось установить полностью список всего экипажа. Хорошо известна история этого миноносца и человека, в честь которого он был назван, и эта история причудливым образом переплетена с историей Болгарии, России, Украины и Белоруссии! Послушайте: это именно тот русский миноносец, который первым атаковал немецкий линейный крейсер "Гебен", когда тот пришёл бомбить в Севастополь в 1914 году. Далее миноносец "Лейтенант Пущин" активно воевал в Чёрном море и, выйдя в разведку к берегам Болгарии, подорвался на болгарской мине, разломился пополам и утонул. Погибли более 70 моряков, а 14 человек из экипажа попали в плен. Сегодня мы вместе с Константином Стрельбицким и Михаилом Заимовым из BSTD не только ведем архивную работу по уточнению исторических фактов, но и начали поиски потомков, родственников тех моряков. Таким образом, нынешние находки показывают, что мы обязаны уделять внимание не только подвигам героев Великой Отечественной войны, но и вспоминать и ценить подвиги моряков русского императорского флота Первой мировой войны. И вот эта находка - миноносец "Лейтенант Пущин" - достойна того, чтобы была проведена ещё одна, отдельная российско-болгарская подводная поисковая экспедиция, и церемония отдания воинских почестей морякам этого корабля. Причём я уверен, что официальные органы власти и нашей страны, и Болгарии, поддержат эту инициативу. Эти работы, скорее всего, пройдут в следующем году, хотя, и может быть, начнутся уже нынешней осенью. А параллельно мы вправе ожидать, что удастся найти потомков тех погибших моряков и будет проведена встреча поколений на болгарском берегу, вблизи места гибели миноносца "Лейтенант Пущин". Сейчас уже заказана памятная доска со списком экипажа, которая будет установлена на дне моря, на борту погибшего корабля. Копия её будет в болгарском Военно-морском музее в Варне".

Подробности: http://www.regnum.ru/news/tourism/13245 ... z0zUh2T1IN
Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки на ИА REGNUM
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот vesurio » Сря Сеп 15, 2010 11:14 am

Ето малко снимки направени веднага след изваждането на оръдието!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
My wife said if i don`t quit diving she is going divorce me.God i`m going to miss her
CMAS DIVER ***
Аватар
vesurio
 
Мнения: 141
Регистриран на: Вто Окт 06, 2009 10:18 am

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот vtodorova66 » Пон Сеп 20, 2010 3:53 pm

От изображението по-долу започва историята на откриването на "Лейтенант Пущин".
Реших, че може да е любопитно за посетителите на форума, затова помолих д-р Любомир Димитров от Института по океанология - БАН, който любезно предостави триизмерното изображение на кораба, получено при сканиране на морското дъно чрез мултибим. Скалата вдясно показва дълбочините.
На изображението се виждат два обекта, по-малкият от които се определя като носовата част на кораба при последвалите леководолазните огледи. Там е открито и името на миноносеца.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
vtodorova66
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Авг 30, 2010 1:07 pm

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот assen » Вто Окт 05, 2010 3:07 pm

Задръсти ми се диска и започнах да се ровя из старите файлове за да отсея нужно/ненужно и не чак толкова нужно и ...

Като че ли този кораб е обвит в мистерия. Питал съм хора, които са били на него - къде е той? Какъв е той и т.н. Насреща уклончиви отговори и нищо повече.

Та докато чистих диска събрах две и две и получих четири.

Та първия въпрос, който си зададох е "Кой в действителност е открил кораба?" Защото твърдението "юли 2010" от първото мнение е малко несериозно тъй да се каже. Повече му отива "есента на 2009".
Втория е логично да е: Каквжо се е случило откриването му като НПО (не е НЛО а неизвестен подводен обект ;)) до юли месец т.г. когато е проведена официалната експедиция както пише в първото мнение от темата.

А "четворката" е, че явно всички сме чели за този кораб още в началото на лятото в ...
Малко предистория
на 10.07.2009 г. д-р Любомир Димитров от института по океанология прави заснемане на морското дъно с многолъчев ехолот на борда на НИК „Академик”. той не търси потънали кораби, а картира трасето на газопровода „южен поток” - именно тогава открива два обекта, които не са отбелязани на морските карти. обектите са с размери 37 м и 20 м дължина и височина на грунда около 3-4 м и се намират на двадесетина метра един от друг.
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Открит и идентифициран е руски боен кораб "Лейтенант Пущин"

Мнениеот alex_yanakiev » Сря Окт 06, 2010 3:31 pm

Много е възможно сериозно да съм в грешка, но

А "четворката" е, че явно всички сме чели за този кораб още в началото на лятото в

Не е много сигурно. Наистина Лейтенант Пущин се е пречупил на две при потъването, само че е бил дълъг 64 метра, а по прости сметки двата открити обекта заедно са дълги 57 метра. Верно доста време е минало, сериозен взрив явно е имало, щом кораба се е пречупил на две, корозията сигурно си е казала думата, но да зачезне участък от корпуса с дължина 7 метра

3-4 м

Друг повод за съмнение, че сте чели за това. Газенето на корабите от тоя клас при пълно натоварване е 2.85 метра и ако обекта е 4 метра над грунта, това би означавало надводен борд от 1.15 метра.
Аватар
alex_yanakiev
 
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Сеп 29, 2010 9:26 am

Следваща

Назад към Wreck - Потънали кораби

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron