Официално становище на BSTD

потънали кораби, самолети и координати

Официално становище на BSTD

Мнениеот mihail zaimov » Съб Сеп 11, 2010 12:13 pm

Официално становище на BSTD относно напрежението възникнало около обект находящ се на 15 мили югоизточно от Варна.

Както е известно темата за съветските подводници потънали край българския бряг по време на войната занимава BSTD от много време. През 2008 и 2009 година BSTD извърши множество спускания на неизследваните дотогава подводница Щ-210 и Л-24. Миналата година на Л-24 се извърши заедно с руската организация „Поклон кораблям победы” сложна дейност по разчистване на 90 метровия съд находящ се на дълбочина от 60 метра в района на Шабла. Бяха осъществени над 100 спускания на дълбочина от 60 метра. В резултат на това днес са известни множество факти позволяващи да се хвърли повече светлина около причините за потъване на подводницата. За целта се извърши подпомогнато и от руските колеги голяма работа в архивите както и уточняване на множество технически детайли и схеми отнасящи се до подводниците от периода. Това ни помогна да натрупаме относително голям опит в този тип работа.
Логично заедно с „Поклон кораблям победы” се взе решение да се продължи съвместната работа с издирване на С-34 за което тази година се даде широка гласност в медиите. Бе извървян тежък път по преодоляване на административните пречки за предстоящото дирене. Извършен е тежък съгласувателен процес с шест държавни инстанции. Поради огромния предстоящ разход BSTD се обърна към спонсори които логично имат своите изисквания. Предстои тежък и скъп труд в морето в преследване на една идея.

Когато наскоро се появиха съобщения в медиите за намирането на С-34 първоначално ни обзе задоволство от новината. Зарадвахме се, че има една мистерия по малко а и щяха да се икономисат много усилия и средства. За съжаление след като отново в пресата видяхме кадри от находката и прочетохме по-подробни данни за местонахождението в нас се зароди съмнение, че това е С-34. Предвид предстоящата съвместна експедиция за търсене и отговорността ни в тази връзка към множество хора и организации се наложи да проверим твърденията на място. Резултата от огледа ви е известен.

Нашето недоумение от разразилото се напрежение се дължи на няколко факта.

• BSTD не са отправяли публични лични упреци към когото и да е било във връзка с необоснованите твърдения за намиране на С-34.

• Ако има липса на колегиалност то тя не е от BSTD. Никой от откривателите на обекта не се е свързвал с нас за да ни уведоми или консултира за находката въпреки широката публичност на намеренията ни за търсене на С-34. Не е и длъжен, нито ние настояваме за това който и да е било да ни помага за каквото и да е било. За съжаление във връзка със започващата след броени дни експедиция BSTD бяхме принудени с цената на не малки усилия и търсене по наличните в района закачки да локализираме обекта и извършим оглед.


Мотива на BSTD никога не е бил користен. Считаме, че правим всичко по възможностите ни за популяризиране на водолазното дело в България. Отчетите ни са публични и тук още веднъж ще си позволя да цитирам дейността ни през последните години:


ДЕЙНОСТ НА BSTD ЗА ПЕРИОДА 2004-2010г.
2004 година.
Юни.

ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА НЕИЗВАСТЕН КОРАБ ПОТЪНАЛ НА 7 МИЛИ ИЗТОЧНО ОТ ГР. КАВАРНА. ДЪЛБОЧИНА – 50 МЕТРА.

Октомври.

ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА ПОТЪНАЛ КОРАБ НА 12 МИЛИ ИЗТОЧНО ОТ Н. КАЛИАКРА. ДЪЛБОЧИНА – 76 МЕТРА. ОТКРИТ, ПРОУЧЕН И ИДЕНТИФИЦИРАН Е ПОТЪНАЛИЯ ПРЕЗ 1962 ГОДИНА ГРЪЦКИ КОРАБ „CHRISTINA”.

2005 година.
Юни-Септември.

ЕКСПЕДИЦИИ ЗА ТОЧНО ЛОКАЛИЗИРАНЕ, ЗАСНЕМАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА ПОТЪНАЛИТЕ КОРАБИ- „ПЕЛЕШ”,”РОДИНА”,”МОПАНГ”,”СЕФАК”,”КАМПИДОЛИО”.

Юни.

СЪВМЕСТНО С ВМС СПУСКАНЕ НА ПОТЪНАЛА ПОДВОДНИЦА Щ-211 В РАЙОНА НА ВАРНА. ПОЛАГАНЕ НА ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН ПЛАКЕТ.

2006 година.
Юни.

ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА ПОТЪНАЛ НА 50 МЕТРА ДЪЛБОЧИНА ВОЕНЕН КОРАБ ТИП-ПЛК НА 10 МИЛИ ИЗТОЧНО ОТ КИТЕН.


2007 година.

Юни.

ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА ПОТЪНАЛА НА 60 МЕТРА ДЪЛБОЧИНА ПОДВОДНИЦА Щ-210 В РАЙОНА НА ШАБЛА. ПОЛАГАНЕ НА ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН ПЛАКЕТ.

Септември.

СЪВМЕСТНО С ВМС УЧЕНИЕ И ПОДГОТОВКА ЗА СПУСКАНЕ НА ПОТЪНАЛИЯ ПРЕЗ 2004 ГОДИНА В РАЙОНА НА БОСФОРА БЪЛГАРСКИ КОРАБ „ХЕРА”.


2008 година.
Януари-Юни.

BSTD АКТИВНО СЪДЕЙСТВА ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО И СЪГЛАСУВАНЕТО НА НАРЕДБА Н-7 ОТ 12 ЮНИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВОДОЛАЗНА И ДРУГА ПОДВОДНА ДЕЙНОСТ.

Юли.

ПЪРВА ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА ПОТЪНАЛА НА 60 МЕТРА ДЪЛБОЧИНА ПОДВОДНИЦА Л- 24 В РАЙОНА НА ШАБЛА.

Юли.

КОНТРОЛИРАНО ПОТАПЯНЕ НА ПЪРВИЯ ИСКУСТВЕН РИФ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ. ПРЕЗ 2007 ГОДИНА BSTD ЗАКУПУВА БРАКУВАНИЯ 100 ТОНЕН РИБОЛОВЕН САЙНЕР „ПИОНEР”. СЛЕД ПРОЦЕДУРИ ПО СЪГЛАСУВАНЕ С РЕСОРНИТЕ АДМИНИСТРАТИВНИ ОРГАНИ, ПОЧИСТВАНЕ И ОБЕЗМАСЛЯВАНЕ, КОРАБЪТ Е ПОТОПЕН В БЛИЗОСТ ДО О.СВЕТИ ИВАН. НАД 1 000 ВОДОЛАЗА СА ПОСЕТИЛИ ПОДВОДНАТА АТРАКЦИЯ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДВА СЕЗОНА, СЪЗДАВАЙКИ МЕСТЕН ПОМИНЪК И ПОПУЛЯРИЗИРАЙКИ ВОДОЛАЗНИЯ СПОРТ. КАТО ПОДВОДЕН РИФ „ПИОНEР” Е ПРЕКРАСНО УКРИТИЕ ЗА МОРСКАТА ФЛОРА И ФАУНА.

Септември.

СПУСКАНЕ В ЧЕРНО МОРЕ НА ДЪЛБОЧИНА ОТ 123 МЕТРА С АВТОНОМЕН АПАРАТ-БЪЛГАРСКИ ПОДВОДЕН РЕКОРД.

Октомври.

ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ПРОУЧВАНЕ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ОКОЛО ПОТЪВАНЕТО НА 27 СЕПТЕМВРИ 2008 ГОДИНА НА 13 МИЛИ ИЗТОЧНО ОТ НОС ЕМИНЕ НА УКРАИНСКИ КОРАБ „ТОЛСТОЙ”. ДЪЛБОЧИНА – 73 МЕТРА.
УЧАСТИЕ В РАБОТНАТА ГРУПА КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА ИЗГОТВЯЩА ДОКЛАДА ЗА ПОТЪВАНЕТО НА „ТОЛСТОЙ”.

2009 година.

Юни.

ВТОРА ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА ПОДВОДНИЦА Л- 24 В РАЙОНА НА ШАБЛА. СЪВМЕСТЕН БЪЛГАРО-РУСКИ ПРОЕКТ С УЧАСТИЕ НА ГОЛЯМА ГРУПА РУСКИ ВОДОЛАЗИ. ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС ОТ РУСКИТЕ МЕДИИ. ПОЛАГАНЕ НА ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН ПЛАКЕТ.

Юли.

ТРЕТА ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА ПОДВОДНИЦА Л- 24 В РАЙОНА НА ШАБЛА. ОТНОВО С РУСКО УЧАСТИЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИ ПРОНИКВАНЕ В ПОДВОДНИЦАТА И ИЗЯСНЯВАНЕ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА ГИБЕЛТА НА 57 ЧЛЕННИЯ ЕКИПАЖ.

Септември.

СЪВМЕСТНА С ЦЕНТЪРА ЗА ПОДВОДНА АРХЕОЛОГИЯ ЕКСПЕДИЦИЯ ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ НА СРЕДНОВЕКОВНИ И АНТИЧНИ ПОТЪНАЛИ КОРАБИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ. ОТКРИТИ СА ДВА ПЕРСПЕКТИВНИ ОБЕКТА.

2010 година.


Юли.
СПУСКАНЕ В ЧЕРНО МОРЕ НА ДЪЛБОЧИНА ОТ 147 МЕТРА С АВТОНОМЕН АПАРАТ-НОВ БЪЛГАРСКИ ПОДВОДЕН РЕКОРД.

ЛОКАЛИЗИРАНЕ НА ДВА ОБЕКТА НА 25 МИЛИ СЕВЕРОИЗТОЧНО ОТ СОЗОПОЛ. СПУСКАНЕ НА ДЪЛБОЧИНА 90 МЕТРА И ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ВЕТРОХОД С РАБОТНА ДАТИРОВКА 18-19 ВЕК.

СПУСКАНЕ НА ОБЕКТ- БИВША МИШЕНА ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ НА ДЪЛБОЧИНА 60 МЕТРА ЮГО-ИЗТОЧНО ОТ ВАРНА.

ИСТОРИЧЕСКА ПОМОЩ ЗА ИДИНТИФИЦИРАНЕ НА ПОТЪНАЛИЯ „ЛЕЙТЕНАНТ ПУЩИН”.


ОТ 2010 ГОДИНА BSTD Е ПРЕОБРАЗУВАН ВЪВ ФОНДАЦИЯ “БЛЕК СИЙ ТЕХНИКЪЛ ДАЙВИНГ” .

Целите на Фондацията са:

- Проучване, обследване, опазване и защита на подводната среда.
- Установяване на контакт, сътрудничество и съдействие с правителствени и неправителствени организации и други сродни структури от страната и чужбина, за реализиране на съвместни програми и проекти за изследване на подводния шелф и подводно картографиране.
- Оценка на екологичния риск от негативното въздействие на потънали в резултат на човешка намеса обекти, нарушаващи екологичното равновесие.
- Откриване, опазване, идентификация и консервация на потънали обекти.
- Развиване и популяризиране на водолазната дейност.
- Създаване на изкуствени рифове за подпомагане развитието на подводната флора и фауна.


Както е видно от отчета ни ние не сме организация която „гмури”. Правим опити с цената на големи усилия и разходи да популяризираме водолазното дело в България. Няма човек дошъл в Созопол с желание да се обучава или спуска с нас, който е бил върнат или му е било отказано. За съжаление има хора които в последствие по неясни причини се обръщат срещу нас и правят всичко по силите си за да ни хулят зад гърба ни.

Изразяваме още веднъж недоумението ни от настроенията срещу BSTD и реакциите на хора с които не се познаваме и никога не сме имали допирни точки.

Надяваме се да намерим подкрепа в 5 000 души спуснали се на потопения от нас отново безкористно кораб „Пионер” и в читателите на „Diving BG”. Наистина морето е на всички и ако някой е решил, че е обиден от отчета ни то BSTD му поднася публично своите извинения.

Също така по отношение на този форум който винаги сме подпомагали и уважаваме заявяваме, че ако администраторите на Aquaborn допуснат още веднъж клеветнически, необосновани и тенденциозни твърдения относно BSTD от участници във форума то BSTD ще прекратят завинаги под каквато и да е било форма участието си в него.
mihail zaimov
 
Мнения: 13
Регистриран на: Пон Мар 09, 2009 11:37 pm

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот H2O » Съб Сеп 11, 2010 2:06 pm

Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот assen » Нед Сеп 12, 2010 2:46 pm

Призоваващия неживи, във връзка с последните каубойски истории ме помоли от негово име да пусна това писмо:

Necromant написа:Човешкото безочие е неизмерима величина!!!
По ред на номерата:
Vodoll написал по темата:
„ Работата по локализирането на подводницата, извършена от BSTD е била излишна ,защото подводницата беше вече локализирана и видяна за първи път от нас.”
Колега , когато един потънал обект не е обозначен с буй или друго средство на повърхността и се търси само по координати от GPS-а, то този обект се локализира с помоща на GPS и ехолот. Вие като водолаз от ВМС би трябвало да го знаете! Излишна ли е била работата наистина, аз мисля, че откриха грешка във вашия оглед който сочеше подводница с дължина повече от 70 метра!
„"Пределната" дълбочина за нас - нормалните водолази, неразполагащи с вашите ресурси г-н Заимов е наистина предизвикателство.”
Не бях срещал до сега водолазна квалификация „нормален”, предполагам, че съществува и такава „ненормален” или „умерено нормален”. Ако говорим за “recreational diving” и „technical diving”, за да си един от вторите не е нужно да се казваш Михаил Заимов или да притежаваш неговите рисурси. Всичко от което се нуждаеш е достатъчно голямо желание! Вие самите сте повикали технически водолаз за консултант, което е показателно, че когато силите не „нормалните” водолази не стигат, е нормално да се потърси помощ от „ненормални”. Искам и да ви напомня, че обсъжданата дълбочина, не е „пределна” и за водолазите от ВМС.
„Щеше всичко да разбере след приключването на военния оглед и тежката дума на историците!”
Не виждам какъв е проблема да се разбере за какво иде реч по-рано, още повече когато се шуми така силно в пресата (наша и чуждестранна) какъв всъщност е открития обект. Военните и „нормалните” водолази имаха предостатъчно време и спускания за да определят, че това е руска 70 метрова подводница! Е явно допуснаха грешка!
Милен е писал:
„Моите поздравление на мом4етата направили най-трудното - откриването на подводния обект Х. Сега след като са го открили - спокойно могат да го предоставят на статистиците да ходят там с линийки, отвеси и ъгломери да си пишат глупавата статистика. Те пък ще си останат 4исто и просто статистици......”
Милене, не е особенно трудно да слезеш за да откачил рибарска мрежа от нещо на дъното и да остановиш, че това е подводница! Реално водолазите са се спуснали до обект открит от рибарите.
„Статистиците” са водолази с много повече опит, знания и възможности от теб. Няма да ти обяснявам кои са Владо Явашев и Росен Желязков. Това което наричаш ти статискита и умаловажаваш свършеното от тях, ни дава информация всъщност какъв е потъналия обект, а това е много важна информация за теб, за мен и за всички останали. Наречи ме статистик, но аз искам да знам историята на потъналия обект на който се гмуркам и когато „нормалните” водолази определят грешно този обект (грешка в дължината на подводницата е близо 50 метра), то по добре да има „статистици” които да направят адекватен оглед и определят какво лежи на дъното.
„Г-н Заимов вие водолазлъка в БГ под аренда ли сте го взели, 4е то4но Вие като последна и крайна инстанция ще берете срам в руското консулство да давате обяснения?”
На мен също ми се обади мой приятел който заема пост на главен водолазен специалист в Министерството на Транспорта на Русия, за да ме попита вярна ли е информацията около намирането на C-34. Ако това на дъното наистина е тази подводница, за която говори Мишо, наясно ли си, че трябва да обясня на моя приятел (не знам дали познаваш гордоста на руснаците заемащи подобни постове) защо е била подадена грешна информация към медиите и т.н. В това отношение разбирам напълно Мишо какво има предвид и защо се чуства неудобно от своя приятел който заема пост в Руското Консулство.
„А доколкото иде ре4 за публи4ните Ви от4ети - може ли с Ваше благоволение да видим този от онова ви гмурене на Мопанг, след което военните забраниха пове4е гмуренето там?
Благодаря Ви ако тва го споделите с нас и най-ве4е за тва Ви постижение.

.....някъде по принцип трябва да е забранено гмуренето.....
...... военните си затварят о4ите, стига да не се прекалява.........
...... някои все пак прекалява ........
........ този някой е глобен.........
..... ве4е там има забрана за гмурене......
...........

евала на такова постижение

Аз знам 4е нивото Ви е крайно разли4но от моето - аз за разлика от Вас имам 4ест и достойнство. Вие щом твърдите 4е такова нещо с BSTD на Мопанг не се е слу4вало - за мен 4ест и достойнство НЯМАТЕ.”
За пореден път или нямаш точна информация, но се стараеш да изкажеш крайно мнение, или преиначаваш фактите в удобна за безмисления ти спор форма. Ще ти обясня за Мопанг. Закона забранява гмуркането на този кораб и като си толкова загрижен за тази подводна атракция, не се ли беше замислил, че до момента хората прилагащи закона си затваряха очите и това се дължи на някои определени личности (които нападаш в тази тема), не си ли се замислял, че след смяната на власта всички структори на военни и МВР започнаха стриктно да прилагат повечето закони? Какво означава да „прекалиш”, как се прекалява с гмуркането на даден обект? Също така, военните нямат и право на глас в този случай и контрол се упражнява от Морска Администрация и Гранична Полиция. Запознай се малко с фактите и тогава говори! BSTD нямат съставен акт и това можеш да провериш с писмо до горепосочените държавни контролни органи. Когато искараш наявае подобна официална информация от МА или ГП, тогава моля те говори за достойство, Мишо поне показа, че има такова като не отговори на непровокираните ти обиди за акулски лайна и т.н., което не може да се каже за теб! За разлика от теб главен директо на Морска Администрация Бургас ми е личен приятел и знам всички подробности около забраната за гмуркане на Мопанг! Не го преписвай на BSTD и Заимов. Да не говорим, че ако има хора в България които работят в момента да отпадне тази забрана са точно BSTD. Статистите като теб, само пишат във форимите.
„Отговарям: моите постижения са 4е вадя кирливи ризи наяве. Факт е 4е много хора тука ги знаят, но си мъл4ат - доста от тях са финансово зависими от вносителя си на екипировка - за тва щат не щат мъл4ат. Аз си вадя хляба извън БГ и въобще не се притеснявам от нашите боготворени местни вели4ия. Ама вие ако искате продължавайте да си мъл4ите....

За мен хора опитващи се да налагат монопол и себе си като най-висша инстанция - принос за развитието на спорта нямат. А когато със своя грешка допринасят ве4е да не може да се гмури на Мопанг - айде вие решавайте тва къв принос е.....

Имаше една тема за развитието на водолазлъка и БГ да стане туристи4еска дайв дестинация - казвам ви 4е с налагане на такъв монопол тва няма как да стане. Развитие може да има само когато има конкуренция.....”
Вадиш кирливи ризи, но в последно време го правиш без да подкрепяш мненията си с факти, а пред тях дори и Господ мълчал! За какъв монопол говориш и кой се опитва да налага монопол, кой ти е забранил да се гмуркаш някъде или е ограничил с нещо правата ти на водолаз? Вземи се в ръце, моля те! Тези които наричаш монополисти, потопиха „Пионер”, закачиха буй и сега всеки може да отиде да се гмурка там, същите тези монополисти закачиха буй и на Родина, за да могат всички да се гмуркат там. Това не е ли популяризиране на спорта по европейски тертип?! Някой друг направил ли е нещо подобно в България? А изказването ти за зависимоста от вносителите на екипировка в България вносителите са много повече от един и предлаганите марки са много повече от една,две или три! И в тази тема си изписал един куп глупости и невярни неща!
Николайчо написал и той:
„Но... Честно казано ми е трудно да прозра това как откритията ви спомагат особено за развитието на спорта у нас. Това което публикувате - истории, описание, филмчета, и прочее - е хубаво. Но за съжаление е от ограничен интерес за други освен разни академици. Ние, водолазите искаме да отидем, да разгледаме, да погмурим. Вместо това само гледаме филмчета и четем разкази. За посещение на обекта върши само едно нещо работа - точни координати и по възможност скици. А това е баш информацията която липсва във вашите публични отчети. Много е жалко например, че за Мопанг единствената скица за обществено ползване е публикувана не от българи, а от чехи!

Вие си пазите ревностно вашите открития. Вярвате, че само един тесен кръг от хора са достойни да се доближат до корабите. Ок, имате това си право, макар че едва ли това точно е в интерес на обществото. Обаче на тия момчета дето са намерили една по-малка подводница на части не им давате дори месец да се порадват на находката и да заведат приятели да покажат преди да пуснат координатите за публично ползване. По някакъв начин си набавяте координатите им и показно отивате да се разпишете. Това е все едно да се изтърсите на купон непоканени. Не мислите ли? Но да, морето е общо и ние не искаме и да ви спираме. Нека повечко хора отидат да видят и да се порадват. ”
Ама ти сериозно ли?! Наясно ли си колко стотици хиляди левове са наляли тримата в екипировка, материална база, гориво и т.н. за да правят това което правят. За времето което са отделили няма да говорим. Нима искаш да ти направят скица и да ти предоставят пълната информация наготово. Някой спрял ли ви е да си намерите тези обекти и вие и да слезете на тях? На теб, на Милен, Vodoll и всички други които отправяте обиди, критикувате и т.н. Вие тримата за пореден път доказвате какво мръсно племе сме и как нищо не заслужаваме да получим на готово! Ти наистина ли смяташ, че би трябвало да оставят определени хора да тръбят, че са намерили C-34, да се порадват на подводницата и да ни правят за резил пред руснаците?! А като са направили този оглед, да не би да са спредли „повечкото хора, които да отидат,да видят и да се порадват.”?!
Като толкова искаш и си мераклия ето ти Карол и Щ-211, цяла Варна им има координатите, можеш да ги провериш, да слезеш да направиш скици и да ги пуснеш в интернет, а има и други обекти които се знаят от цяла България, но е много по-лесно да кажеш, че някой друг не го е направил!
Хора, спрете се и мислете преди да пишете глупости. Не доказвайте със всеки пост който пуснете тук, че сме „шибан народ” как се изрази Божидар Димитров. Не доказвайте, че „ние Българите сами си пазим котела в Ада” и т.н. Не наричайте „статистици” тези хора, защото поставени до тях изглеждате като статисти във водолазния спорт в България!


Петък, миналия петък 10.09.2010

-------------
Надавям се това да е последното мнение писано от друг човек, което пускам. Кой каквото има да казва, да си го напише сам. Некрото е с бан и за това изпълних молбата му.
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот H2O » Нед Сеп 12, 2010 7:00 pm

Некро, и аз се радвам да те чуя. ;-) Ако повече хора бяха като Милен, нямаше да се налага да гледаме филма "Мълчането на агнетата". :downdown: Весеки сам да си вади изводите. Със здраве!
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот alamar » Пон Сеп 13, 2010 11:08 am

привет на всички
от доста време не съм писал тук но като че ли е време и аз да драсна няколко реда по темата за тая подводница
I искам да ви призова да не нападате тоя и оня без причинно(визирам в случая изказването на некромант относно поста на водол)
II всички тук знаят кои откриха подводницата и доколкото си спомням никой от тях не твърдеше че това е С-34 нали така
III напълно разбирам и подкрепям мнението на водол ще ви поясня и защо
напълно логично е а и етично те да си бяха хм как беше"локализирали и обследвали" потъналия обект кому беше нужно БСТД да правят това след като момчетата които я откриха са достатъчно опитни и начетени за да го направят сами а какво се получи колегите водолази от БСТД (нищо лично момчета)просто "им скочиха на главите"казано на жаргона на рапанджиите и какво се получава всъщност нападате хората които я откриха ЗАЩО
изписаха се вече незнам колко неща по тая тема как била открита,как неможали да определят каква е била защо това и защо онова ПРЕСТАНЕТЕ вече просто поздравете момчетата и ги оставете да се насладят на успеха си
а за това че била намерена по "закачки" както се говори искам да кажа че това не е така по нея няма ни един трал ни една мрежа е как тогава са я открили по закачки? сами си направете изводите
моля ви оставете момчетата да изживеят звездния си миг и не ги корете че си отстояват правата на първооткриватели все пак това е тяхно право НАЛИ
е аз казах каквото имам да казвам по тая тема може и на някой да му докривее от мнението ми но то е такова както казах нищо лично знаете че не съм конфликтна личност
поздрави на всички и равен брой потапяния и изплувания
не всичко което хвърчи е птица и не всичко което плува е риба
Аватар
alamar
 
Мнения: 30
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 12:56 pm

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот paunoff » Пон Сеп 13, 2010 8:51 pm

Аз смятам, че в случая май е най-честно от Одесос и BSTD да си поделят успеха, защото първите откриха наистина легендарна подводница (българска), а вторите с професионални доводи доказаха, че тя не е С-34.

Така че момци тъсенето на С-34 продължава и както показва последната практика джакпота може да се падне на всеки един от нас :)
Аватар
paunoff
Първо предупреждение
 
Мнения: 53
Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 9:59 am

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот alamar » Пон Сеп 13, 2010 10:20 pm

paunoff написа:Аз смятам, че в случая май е най-честно от Одесос и BSTD да си поделят успеха, защото първите откриха наистина легендарна подводница (българска), а вторите с професионални доводи доказаха, че тя не е С-34.

Така че момци тъсенето на С-34 продължава и както показва последната практика джакпота може да се падне на всеки един от нас :)

извинявай но защо така смяташ не мисля че е правилно някой да трупа девиденти на гърба на други и после да се бие в гърдите за мен това не е правилно а те дори не да им звъннали (от етична гледна точка) и какво стана едните лоши че са я открили но не са я определили (което щеше да стане) а други влезли на готово и .......

ПП: може някой от админите или модераторите да ме банне за тоя ми пост но не ми дреме това е мое мнение и аз си го отстоявам както и защитавам позициите на откривателите а на всички останали казвам ОТКРИЙТЕ СИ ВИЕ ПОТЪНАЛИ ОБЕКТИ "локализирайте си ги и ги обследвайте" не трупайте девиденти и не си преписвайте чужди заслуги
поздрави от мен и дерзайте
а и още нещо подводницата не е българска а немска
не всичко което хвърчи е птица и не всичко което плува е риба
Аватар
alamar
 
Мнения: 30
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 12:56 pm

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот paunoff » Вто Сеп 14, 2010 9:07 pm

Няма "лоши" и няма "добри". Както и на BSTD едва ли им е нужно да трупат "дивиденти" на нечий гръб. Те са доказани във времето професионалисти и дълбоко се съмнявам, че искат да докажет нещо на някого, освен на самите себе си.

По отношение на звъненето на някого, то искам да напомня, че морето е на всички нас и няма нужда някой да се обажда на някого за разрешение да си далдиса, където му е кеф. Аз, ти, той и т.н. Стига да не нарушава законите и съответните разпоредби естествено.

До пълното обследване и еднозначното разпознаване на подводницата, тя ще си остане само и единствено немска. То и всички други май са си немски, но това е друга тема. В крайна сметка не бих се учидил и искрено се надявам да се докаже, че това е именно "нарязаната" бългаската лодка "Подводник 18". За мен лично това ще бъде откритие, което надминава по значимост откриването на С-34.
Последна промяна paunoff на Вто Сеп 14, 2010 11:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
paunoff
Първо предупреждение
 
Мнения: 53
Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 9:59 am

Re: Официално становище на BSTD

Мнениеот scuba » Вто Сеп 14, 2010 10:06 pm

paunoff написа:....

За вбъдеще, ще помоля всички да вземаме пример на paunoff!!!
Конструктивно мнение, въпреки пробите да бъде създаден отново конфликт!!!
Хора, не се подавайте на желанието си да бъдете все по-по-най.
Истината е, че трябва да се свърши работа. А кой ще я свърши, СПОРЕД МЕН, не е важно!!
Важното е да разберем какво лежи там долу
CMAS Diver ***
Аватар
scuba
 
Мнения: 2303
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 11:06 am


Назад към Wreck - Потънали кораби

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron