Отмина ли модата на водолазните форуми?

Това е главният форум, касаещ всичко свързано с водолазния спорт

Re: Отмина ли модата на водолазните форуми?

Мнениеот H2O » Вто Апр 22, 2014 6:29 pm

monisub написа:Наистина Ви казвам от по-старите инструктори има какво да се научи. Моля Ви не ги пренебрегвайте и не ги отписвайте.


Действително, много ценен опит може да се почерпи от по-стартите. Аз лично винаги с интерес чета за преживяванията на предишното поколение водолази и техния опит и ходя на лекциите им. Когато хората искат до споделят опит в приятелска обстановка без да си налагат мнението, това е полезно за всички. Лошото е че има разни водолази на преклонна възраст (някои дори не са слагали шише на гърба от години), които много държат да командват другите и да си налагат вижданията за това как се провежда обучение и кой какво може и не може да прави и как. Когато се стигне до там, че преобладаващото мнение се разминава с тяхното, те често прибягват към фалшифициране на избори и тайно прекрояване на отчети и правилници, само и само да се задържат в управата. Времената се менят и не може всичко да е 1:1 както и било по бай Тошово време! Сигурен съм че този тип хора са малцинство сред по-старите водолази, но пък за сметка на това са крайно гръмогласни и развалят имиджа на останалите. За съжаление нямам отговор на това как може да се води диалог докато такива хора стискат юздите с хватката на смъртник.

Все пак се радвам, че има останали и някои разумни люде от старото поколение, с които може да се разговаря и са един вид мост за диалог между поколенията.

monisub написа:Сега разни колеги станаха за две години водолази,инструктори, разни курс директори и прочие. С тях неможе да се говори.


Съгласен съм напълно. Малко се е обърнало на състезание по надвикване - кой ще се рекламира по-гръмогласно и ще се бие най-силно в гърдите. Хората взеха да си мислят, че ако човек не се самохвали нон-стоп и не стои на показ, то той не е истински водолаз. :-?
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm

Re: Отмина ли модата на водолазните форуми?

Мнениеот monisub » Съб Апр 26, 2014 6:54 pm

Н2О много правилно написа някои нища. Има сред нашето /моето поколение/ някои инструктори, мислещи че всичко се върти по старому. Сега разликата в оборудването,техниката, водолазната медицина напредна много. Всеки може да намери най-новете работи в интернет и разни водолазни списания.Не е като навремето да чакаме Цончо Родев и компания да издадат бюлетина "ПОДВОДЕН СПОРТ" и то на издаден на циклостил. В момента има хора, който не знаят какво е циклостил.Но има и нови инструктори незнаещи кои е Ханс Хас. Провокирал съм много такива с тоя въпрос. Отговора е "НЯМА ГО В ПРОГРАМАТА" Други не могат да кажат какво представляват експериментите на Кусто "ПРЕКОНТИНЕНТ" 1,2 и 3.Да не говорим кой е слязъл първи в Мариянската падина.Според мен това са въпроси от обща водолазна култура. Независимо, че ги няма в учебните програми трябва да се интерисуваме от тях.Не знаеш какъв въпрос ще ти бъде зададен от даден курсист.Наистина има много нови неща който не можем да ги знаем всичките. Има начини да ги обесниш, въпреки че не си наясно в момента.Инструктора трябва да раазбира немалко от методика на преподаване.Да владее някой такива приьоми. Ако малко сме по-толерантни помежду нас стари и нови можем да работим много добре.То от старите както виждате останаха няколко работещи в момента.Те мисля се държат подобаващо. Призовавам ги да работим съвместно за развитието на спорта.За равен брой!
monisub
 
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 1:19 pm

Предишна

Назад към Oсновен

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron