Дяволското гърло. История и истина?

Това е главният форум, касаещ всичко свързано с водолазния спорт

Дяволското гърло. История и истина?

Мнениеот scuba » Пон Яну 14, 2013 1:51 pm

Георги Дърмонаров написа: С 2 часа практика в открити води току що завършили леководолазен курс.Ръководителя Агнес Георгиева бе осъдена на две и половина години ефективно за допуснати 41 груби грешки граничещи с цинизъм.На делото във Варна присъства художника Александър Денков един от пионерите на нашия спорт.Той молеше Агнес да признае вината си но тя отказваше.Седмица след като Сашо се прибра в София инфаркт покоси нашият учител.Така жертвите станаха три
Това което пише на плочата са пълни глупости.
Екскурзоводка от Триград дори ги наричала ,,Герои,,
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
CMAS Diver ***
Аватар
scuba
 
Мнения: 2303
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 11:06 am

Re: Дяволското гърло. История и истина?

Мнениеот scuba » Пон Яну 14, 2013 1:57 pm

Даже е малко защото прокурора искаше до пет години.Та това са 41 груби нарушения на правилници и наредби регламентиращи леководолазната дейност.Отиват с четири еднобутилкови по седем литра апарати.Без контролен манометър и т.н.
CMAS Diver ***
Аватар
scuba
 
Мнения: 2303
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 11:06 am

Re: Дяволското гърло. История и истина?

Мнениеот assen » Пон Яну 14, 2013 2:24 pm

От писаното по форуми съм стигнал до следното заключение: има два лагера - този на Дърмонаров и Траянов, обвиняващ за всичко Агнес Георгиева и другия, който казва "не е така". Дори е ставало въпрос за политически игри, свързани с отговорни постове в БКП. Черно на бяло по сайтове и книги има само версията, хвърляща цялата вина на Агнес Георгиева, а именно книгата на Траян Траянов, книга на Борис Сирийски* и атаката от страна на Георги Дърмонаров. От другата страна са единствено частни разговори и толкова. Не вярвам да има някакво ново развитие. Познавам хора, които има какво да кажат, но надали ще го направят.


------------
* Името го видях в мнение на Я. Паунов в дайвър.бг
C6H2(NO2)3CH3
assen
икрелаз
 
Мнения: 2825
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 9:30 am
Местоположение: Варна

Re: Дяволското гърло. История и истина?

Мнениеот H2O » Пон Яну 14, 2013 7:24 pm

Гибелта на Евстати и Сияна е един безспорно черен епизод от историята на водолазното дело у нас. Ева ли има голям смисъл да търсим кой е виновен 40 години по-късно. Надали това ще промени тъжните фактите - загинали си младо момче и момиче. Това е едно напомняне, че изследователската дейност в среда без директен достъп до повърхността крие сериозни рискове и изисква задълбочена подготовка, надеждно оборудване, и специализирано обучение. Би било от полза на всички ако се публикуват обективните факти около инцидента. От там нататък всичко останало е политика и интриги.

Едно нещо само ще си позволя да вметна, което може да има, а може и да няма директно отношение към случая (с който не съм запознат)... Има някаква странна практика в България, явно останала от соца, да се използва и до ден днешен обширно думата "ръководител" без да е ясно дефинирано що за юридическа роля е това и какви отговорности носи. И като се случи инцидент, куцо и съкато се втурва да провежда (къде за полтически облаги, къде заради спорта) лов на вещици. Изведнъж, човек организирал гмуркане или просто притежаващ инструкторска степен автоматично се обявява за "ръководител" и се подвежда под криминална отговорност за действията на други хора. Практиката на запад е доста различна от това. "Ръководител" е тясно дефинирано понятие, което изисква не просто някой да има степен или пък да е в организационна роля, а да има ясно установено взаимоотношение инструктор-курсист в процес на обучение или пък взаимоотношение шеф-подчинен при извършване на комерсиална подводна дейност. Такива взаимоотношения трябва да присъстват в писмена форма, както и да има обмяна на пари. Освен това курсиста/подчинения има задължение да изпълнява стрикно указанията на инструктура/ръководителя докато са в такова взаимоотношение. В момента в който курсиста/подчинения реши да прави каквото си иска в разрез на инструкциите, той поема цялата отговорност въху себе си и инструктура/ръководителя престава да носи отговорност за постъпките му. С углед на всичко това, на запад доказването на вина и подвеждането под съдебна отговорност е сложен процес, който не се случва току-така. Съответно в болшинството спортно-водолазни инциденти, няма подведени под криминална отговорност "ръководители".

И завъшвам с призив към всички... Бъдете наясно с възможностите си и рисковете на това, което правите. Ако не се чувствате комфортно с дадено спускане, просто откажете да участвате в него независимо какво ви убеждава някоя авторитетна личност около вас! Взимайте курсове с опитни инструктори и търсете планомерно развитие на уменията си. Самонадеяността и липсата на умения+опит+предпазливост са формула за трагичен край! Мислете какво правите!
Аватар
H2O
 
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Юли 18, 2008 7:56 pm


Назад към Oсновен

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron